AANVRAGEN VAN DE FOTO’S VAN JOUW WONING

Als ik jouw woning heb gefotografeerd, wil je de beelden misschien gebruiken voor je eigen album, dat is geen enkel probleem. Om misverstanden te voorkomen wil ik je graag uitleggen hoe het zit met het auteursrecht en de licentie voor het gebruik van de foto's en overige presentatiemiddelen.

Opdrachtgever

De makelaar is degene die mij opdracht heeft gegeven om jouw huis te fotograferen zodat het op de meest optimale manier gepresenteerd wordt. De licentie voor het gebruik van de foto's wordt dus verleend aan jouw makelaar. 

Op fotografie zit auteursrecht. Dat betekent dat het niet verkocht zoals een product, er wordt een licentie afgegeven voor het gebruik van de afbeeldingen voor een specifiek omschreven doel. In dit geval betekent het dat de foto's en overige presentatiemiddelen uitsluitend gebruikt mogen worden ten behoeve van de verkoop van de woning.

Bij het aanvragen van de presentatie van jouw huis, ga je er mee akkoord dat je deze alleen voor persoonlijke doelsteinden gebruikt. Mocht je de foto's op een andere manier willen gebruiken dan heb je daar dus mijn toestemming voor nodig. Dat is geregeld in de Auteurswet. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat, volgens de wet, alle rechten van het werk liggen bij de maker. Dat houdt in dat ik de volgende rechten heb: Het recht om het werk openbaar te maken, het te verveelvoudigen en persoonlijkheidsrechten. Het maakt niet uit met behulp van welke techniek of welke middelen het openbaar maken of verveelvoudigen wordt gedaan. Ik heb daarvoor dus geen toestemming nodig.

Meer over het Auteursrecht

Wil je meer weten over het Auteursrecht? Dupho, de beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland, heeft een handig document ontwikkeld voor zowel de makers als gebruikers van beeld.

Dupho 10 geboden auteursrecht

Als ik de foto's gebruik

Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met de beelden die ik heb gemaakt. Mocht ik foto's van jouw woning gebruiken voor publicaties, portfolio of marketingdoelen dan let ik er altijd expliciet op dat er geen persoonlijke kenmerken zichtbaar zijn zoals foto’s van personen of kunst, antiek en andere voorwerpen waarvan je hebt gevraagd om het niet herkenbaar in beeld te brengen. Ook gebruik ik de foto's pas op het moment dat ik zeker weet dat de woning is verkocht; de situatie op de foto's is dan immers niet meer bestaand of bestaat in de nabije toekomst niet meer.

Als je met bovenstaande akkoord gaat en je gegevens hieronder invult, dan stuur ik je zo snel mogelijk een link waarmee je de presentatie van jouw woning kunt downloaden. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd even contact met mij opnemen.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

 
 

't Grachtje Over 60
1625 PB Hoorn
info@nicoletgroen.com
www.nicoletgroen.com

 

Nicolet Groen Specialist in Vastgoedpresentatie is een handelsnaam van VOF 550nm

KvK 67711324
BTW NL857143487B01
IBAN NL06 KNAB 0255 6939 31

lid Dupho