Komende week geef ik weer les aan 5 enthousiaste dames tijdens de Cursus Vastgoedpresentatie. Iedere cursus komt er wel weet iets aan informatie bij. Ook ik leer steeds weer bij en dat geef ik graag door! Deze keer leer niet alleen aan mijn cursisten hoe ze sneller fotocompilaties maken in Photoshop CC. Ik deel het ook met jou!

Je kent het wel, je hebt rechtopstaande foto’s of detailopnames gemaakt en wilt die samenvoegen in een bestand. Als je een beetje ervaring hebt is het niet zo heel veel werk om het te doen maar met het gebruik van slimme objecten gaat het nog veel sneller én heb je iedere keer dezelfde verhoudingen en witte rand. Om jouw werkproces te versnellen deel ik graag zes templates voor fotocompilaties die ik heb gemaakt.

templates, fotocompilaties, funda, nicolet groen

Hoe maak je de fotocompilaties met de templates?

Het gebruik er van is niet moeilijk. Hier zijn de stappen:

 • Open het bestand dat je wilt gebruiken in Adobe Photoshop 
 • Zorg er voor dat je in je panelenvenster "Lagen" aan hebt staan. Heb je dat niet ga dan in je menubalk naar Venster en klik daar Lagen aan.
 • Dubbelklik in het Lagenpaneel op de laag waarvan je de foto wilt vervangen, er opent nu een document in een nieuw tabblad
 • Sleep vanuit de map op je computer waar de foto's staan, de juiste afbeelding in je Photoshopscherm. Als het bestand dezelfde verhoudingen heeft zal het er precies op passen.
 • Wil je een detail uit de foto, selecteer dat de laag van de geplaatste foto. Zorg er voor dat je het verplaatsingsgereedschap aangeklikt hebt in je gereedschappenpaneel.
 • Houd de shifttoets ingedrukt en vergroot de foto en zet hem op de juiste plaats.
 • Sla het document op, je gaat nu automatisch terug naar het template en ziet direct dat de foto geplaatst is op de juiste plek
 • Volg dezelfde procedure met de andere afbeelding(-en)
 • Heb je al je foto's geplaatst, sla dan het bestand op als een .jpg bestand

En? Is dat een stuk sneller als je huidige werkwijze? Het heeft mijn leven er in ieder geval een stukje gemakkelijker op gemaakt. Ik hoop het jouwe ook.
Vul je gegevens hieronder in en je krijgt de 6 templates zomaar in je mail. Kadootje van mij!

Je kunt deze templates alleen gebruiken met de volledige versie van Adobe Photoshop CC, dus niet in Photoshop Elements! Photoshop CC is verkrijgbaar in een abonnementsvorm in combinatie met Adobe Lightroom CC voor iets minder dan €10,- per maand exclusief BTW.

One Comment

 • Hi Nicolet,

  Heb je verhalen met plezier gelezen. Ook ik word geconfronteerd met 306 god fotografie. Heb mij hier ook in verdiept… Met tarieven van zibber en blinq van 150 euro….. loont het niet een dure fisheye te kopen en 500 euro uit gegeven voor een panorama kop…Kost dan simpel teveel tijd….

  Dus ben mij ook aan het oriënteren in een goedkoper sneller alternatief. Ik vind de Garmin Virb 360 ook een mooi toestel, maar je kunt sluitertijd etc niet zelf instellen… Heb de fabrikant gebeld en die zei dat in de toekomst met software updates functies aan dit toestel wordt toegevoegd.

  Ik ben benieuwd of jij ook ervaring hebt met de RICOH THETA V voor 360 gun fotografie…

  Groet

  Jan Vroomans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *